Blog

Dankzij deze tips slaapt jouw kindje lekker lang

Slaap kindje slaap … Alsjeblieft, please, por favor – slaap dan toch! Een kindje dat niet goed slaapt, kan serieus doorwegen. Je zou op den duur bijna beginnen te smeken… Want vermoeidheid doet iets met een mens! Om nog maar te zwijgen van hoe zenuwslopend het is als bedtijd elke avond gelijkstaat aan een bed-strijd. Mama Baas deelt graag een aantal tips om te zorgen voor een betere nachtrust voor je kindje en dus ook voor jou. Zo houden jullie allebei voldoende energie over voor leuke avonturen overdag!

 1. Hou rekening met het slaappatroon van je kindje.

  Niet elk kindje heeft evenveel slaap nodig en sommige kinderen zijn nu eenmaal altijd vroeg wakker. Is jouw kindje ook zo’n vroege vogel? Probeer dan zelf niet te laat in bed te kruipen, zodat je ook aan voldoende nachtrust komt. Niet gemakkelijk, want dat betekent natuurlijk dat er minder tijd voor jezelf overblijft … Maar soms zit het echt in de kleinste dingetjes!

 2. Rust en regelmaat bevorderen een goede nachtrust.

  Het klinkt misschien cliché en een beetje afgezaagd, maar het is gewoon een feit: hoe regelmatiger je leven verloopt, hoe beter je slaapt. En dat geldt ook voor kinderen. Merk je dat je kindje moe wordt, dan kan je daar best meteen op reageren door je kindje naar bed te brengen.

 3. Geef je kindje de tijd om tot rust te komen.

  Het is niet zo’n goed idee om net voor bedtijd wilde spelletjes te beginnen spelen. Tikkertje spelen of het kietelmonster op je kindje loslaten doe je dus beter op een ander moment. Wat wel een goed idee is? Een momentje van rust inbouwen voor bedtijd. Zo vergemakkelijk je de overgang naar bedtijd.

 4. Zorg voor een momentje samen.

  Net voor bedtijd is ideaal voor nog wat quality time samen, één op één, door te brengen. Een verhaaltje voorlezen of samen nog even babbelen over de voorbije dag: dat is genieten voor jullie allebei én meteen de perfecte manier om tot rust te komen. Bovendien biedt dat je kindje de kans om nog even zijn/haar hartje te luchten, zodat hij/zij daarna zorgeloos kan gaan slapen.

 5. Zorg voor een vast slaapritueel.

  Door een vast slaapritueel in te bouwen, weet je kindje wanneer de dag voorbij is en wanneer de slaaptijd begint. Door elke dag hetzelfde ritueel aan te houden, creëer je een gevoel van veiligheid en herkenbaarheid en dat zorgt voor rust. Zo kan je het avondritueel beginnen door nog een avondflesje te geven terwijl je kleintje op je schoot genesteld zit, daarna tandjes poetsen, pyjama aan, verhaaltje lezen en … Slaapwel lieve schat!

 6. Zorg voor een knusse slaapplek.

  Bij baby’tjes is het belangrijk dat je let op een veilige slaapomgeving. Dat betekent dat het niet te warm is op de kamer, dat je zorgt voor een veilig bedje en geschikt bedtextiel en dat er geen knuffels in het bedje liggen. Is je kindje al wat groter, zorg dan voor een uitnodigend plekje om te slapen. Zo kan je je kindje een mooi dekbedovertrek laten kiezen of een tof nachtlampje. Zolang je kindje het maar een leuke plek vindt!

 7. Voorbereiding is alles.

  Wordt je kindje ’s nachts vaak wakker, dan kan je je daarop al een beetje voorbereiden. Is je kleintje regelmatig zijn/haar fopspeen kwijt? Zorg dan dat er verschillende fopspenen in het bedje liggen, zodat je kindje er altijd eentje kan vinden. Heeft je kindje vaak dorst? Zet alvast een glaasje water klaar op het nachtkastje. Is je kindje bang in het donker? Laat een nachtlampje branden of zet de deur op een kier en laat het licht in de gang branden.

 8. Beloon je kindje.

  Je kan beloningen koppelen aan het slapengaan. Zo is je kindje extra gemotiveerd om flink te gaan slapen. Gebruik hiervoor de Bambix beloningskaart. Telkens als je kindje flink gaat slapen en in zijn/haar bedje blijft, mag er een vakje ingekleurd worden. Bij een volle kaart krijgt hij/zij een beloning. Wat die beloning precies inhoudt kan je zelf kiezen.

 9. Leve de slaapwekker.

  Wil je je kindje aanleren om ’s morgens iets langer in zijn/haar bedje te blijven liggen? Dan kan een slaapwekkertje misschien soelaas brengen. Als het diertje op dat wekkertje zijn oogjes open doet, mag je kleintje opstaan. Slaapt het diertje nog, dan moet je kleintje ook nog even zijn/haar oogjes dichtdoen. Al hou je je verwachtingen best realistisch ;-).

Tags:

Gerelateerde blogs: