Vanaf wanneer geef je granenpap?
Baby’s doen het prima op alleen borstvoeding of zuigelingenvoeding, maar vanaf 4 maanden kan je geleidelijk de overgang maken naar vaste voeding. Doe dat niet te bruusk, zodat je kleintje kan wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Let er ook op dat je granen gebruikt zonder toegevoegde suikers. Vaak bevat granenpap wel toegevoegde vitaminen of mineralen – dat is natuurlijk wél een bonus!
Vanaf 4 maanden: rijstebloem, een zacht begin
Baby’s kunnen vanaf 4 maanden flesjes drinken met rijstebloem. Rijstebloem is ideaal voor die leeftijd, als eerste stap naar vaste voeding. Het heeft namelijk een milde smaak en een zeer fijne structuur zodat je baby de rijstebloempap makkelijk uit een flesje kan drinken. Bovendien is rijstebloem glutenvrij en makkelijk te verteren. Wedden dat je baby heerlijk slaapt na een lekker flesje pap met rijstebloem?
Vanaf 6 maanden: fijne granenpap, met nieuwe smaken
Als je kindje 6 maanden oud is, kan het gaan genieten van een meer gevarieerde granenpap. Kies voor granen aangepast aan die leeftijd, zonder toegevoegde suikers. Granen zoals tarwe, haver en rijst bieden je kindje nieuwe smaken, een iets dikkere en grovere textuur om aan te wennen en een evenwichtige combinatie van vezels en voedingsstoffen.
Vanaf 12 maanden: multigranenpap voor avontuurlijke peuters
Peuters vanaf 12 maanden kunnen in principe alles eten. De spijsvertering van je peuter kan intussen wat meer aan, dus je kan normaal gezien multigranen geven. Die granen zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen – belangrijk nu je kleintje stilaan aan het stappen wil gaan en dus veel energie nodig heeft. Alleen het beste voor je kleine schat!Granenpap in een flesje of met een lepel?
Pap is heel eenvoudig te maken. Je start altijd best met de melk waarin je kindje al gewend is, zodat je een nieuwe smaak combineert met een vertrouwde smaak. Gebruik als basis voor de eerste papjes dus moedermelk of poedermelk, afhankelijk van je routine.
Voor de allerkleinste papjesfans zal je meestal een flesje gebruiken om de pap te geven. Door de fijne structuur van rijstebloem is dat vaak ook het makkelijkst. Fijne granen of multigranen zijn wat grover van structuur en bestemd voor iets grotere kindjes. Je kan de pap dan ook wat consistenter maken en met een lepeltje geven. Hoewel de meeste kindjes vooral ’s avonds nog verknocht blijven aan hun drinkflesje.
Hoe bereid je granenpap?
Snel een lekker en voedzaam papje maken voor je kleintje? Dat is helemaal niet moeilijk! Voeg gewoon een paar schepjes rijstebloem, fijne granen of multigranen bij een flesje of kommetje moedermelk of (poeder)melk.
Stap 1:
Was zorgvuldig je handen
Stap 2:
Verwarm 250 ml borstvoeding of flesvoeding en controleer de temperatuur
Stap 3:
Giet de melk in een flesje en voeg 3 eetlepels (15g) aan de fles toe. Schud de fles voor een egale pap. Laat 1 tot 2 minuten staan voor de juiste structuur.
of
Maak pap in een kommetje. Verwarm 200 ml borstvoeding of flesvoeding en controleer de temperatuur.
Voeg 5 eetlepels (25g) toe aan een kommetje melk. Roer goed tot je een gladde pap hebt.
Stap 4: Smullen maar!
Bambix weet wat jouw kindje nodig heeft in elke groeifase. Ontdek snel alle Bambix granenpappen!