Blog

Is jouw bengel klaar voor het zomeruur?

Hoera, het zomeruur staat voor de deur! Jouw kleine kapoen zal dan een uurtje langer slapen, of zo lijkt het toch, want eigenlijk slapen we een uurtje minder. Slaapt je kindje normaal tot 7 uur? Dan slaapt hij/zij de nacht van de uurwisseling plots tot 8u (want 7u is dan plots al 8u)! Heerlijk toch dat zogezegde uurtje langer rust?  

 

Mijn peuter laten wennen aan het zomeruur

Net zoals bij de aanpassing aan het winteruur, bestaan er ook bij het zomeruur verschillende manieren om je peuter voor te bereiden op de uurverschuiving. We sommen er alvast enkele op: 

  • Je gaat proactief te werk

In tegenstelling tot het winteruur, is deze aanpak bij het zomeruur vaak minder populair. Je gaat namelijk op voorhand het schema van je kindje aanpassen. Zo kan je gedurende vier dagen voor de uurwisseling bedtijd voor je peuter steeds een kwartiertje vervroegen. (dit is vaak moeilijker dan een kwartiertje verlaten zoals bij het winteruur 😉🙈) Gaat je bengel normaal om 19u slapen? Dan zal dit na 4 dagen, plots terug om 18u zijn, maar zondag is dit dan terug 19u en hopelijk merkt je kleintje er helemaal niets van.

  • Je laat de uurwisseling zijn gang gaan en gaat reactief te werk

In de plaats van vooraf jouw kindjes slaappatroon aan te passen, doe je het pas achteraf. Op de dag van de uurwisseling, volg je dus nog de dagelijkse routine. Doet je kindje normaal een dutje om 13u, dan stop je je bengel gewoon om 14u in bed (want dit is eigenlijk 13u volgens de ‘oude tijd’). Pas vanaf de maandag begin je het slaappatroon stiekem steeds beetje bij beetje te vervroegen. Na een aantal dagen zit je kapoen dan terug op z’n normale slaappatroon. 

  • Je doet gewoon helemaal niets en laat alles zijn gangetje gaan

Lekker simpel, je hoeft niet te rekenen of niets voor te bereiden en je laat je kindje gewoon zondag vanzelf zogezegd een uurtje later wakker worden. Daarna volg je gewoon de nieuwe klok.

Hebben jullie het Bambix slaapdiploma al geprobeerd? Met 5 ingekleurde slaapmutsjes heeft jouw kleine slaapkopje het diploma op zak! Een ideale extra motivatie om flink te slapen.

  • Psst … nog een extra tip!

De dagen worden opnieuw langer, waardoor het vroeger klaar is en pas later donker is. Hierdoor is het in de kamer van je kleintje misschien ook sneller licht. Dit wil je liever vermijden met de uurverandering, want dit kan ervoor zorgen dat je kapoen ‘s morgens nóg vroeger uit de veren is. (en dit wil je ten allen tijde vermijden 😉). Een goede verduistering in de kinderkamer is dus een aanrader!

Gerelateerde blogs: